Začetek anketne raziskave Potovalne navade, uporaba IKT in tvegana vedenja - Stran 1

Na Centru za družboslovno informatiko (CDI) začenjamo z aprilom 2023 izvajati novo anketo Potovalne navade, uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) in tvegana vedenja, v katero smo povabili tudi respondente iz anket Aktualni vidiki zdravja in izobraževanja in Življenjski pogoji, ki so izrazili pripravljenost za nadaljnje sodelovanje v podobnih anketnih raziskavah.


Anketna raziskava Potovalne navade, uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) in tvegana vedenja bo doprinesla vsebinske vpoglede v aktualno problematiko na področjih uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT), turističnih potovanj in navad, povezanih z zdravjem. Proučiti želimo razvitost digitalne družbe v Sloveniji, značilnosti turističnih potovanj, razširjenost uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, uporabe alkohola in marihuane, uporabe konoplje v zdravstvene namene ter igranje videoiger med prebivalci Slovenije.


Anketa se izvaja v sklopu projektov Verjetnostni spletni paneli v državni statistiki za osebe in gospodinjstva in Ovrednotenje verjetnostnih in neverjetnostnih spletnih panelov, ki sta financirana s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Vodja obeh projektov je prof. dr. Vasja Vehovar.


V sklopu omenjenih projektov smo s februarjem 2023 vzpostavili verjetnostni spletni panel ter začeli z izvedbo niza spletnih anket. Te ankete bodo prispevale k proučitvi izvedljivosti vzpostavitve verjetnostnega spletnega panela v uradni statistiki v Sloveniji ter osvetlile s tem povezana vprašanja glede stroškov izvedbe in kakovosti statističnih ocen verjetnostnih spletnih panelov v primerjavi s tradicionalnimi načini anketiranja. Anketna raziskava Potovalne navade, uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) in tvegana vedenja predstavlja drugega izmed valov omenjenega verjetnostnega spletnega panela.

 

Rezultati anketnih raziskav

Rezultati vseh anketnih raziskav, ki se izvajajo v sklopu projektov Verjetnostni spletni paneli v državni statistiki za osebe in gospodinjstva in Ovrednotenje verjetnostnih in neverjetnostnih spletnih panelov, bodo objavljeni tukaj.

 

Dodatne informacije

Dodatne informacije o projektu Verjetnostni spletni paneli v državni statistiki za osebe in gospodinjstva lahko najdete tukaj. Več informacij o projektu Ovrednotenje verjetnostnih in neverjetnostnih spletnih panelov pa je na voljo tukaj.

Za morebitna izvedbena vprašanja lahko kontaktirate anketa@cdi.si ali pokličete na 040 282 678 (vsak delovnik med 9. in 15. uro), za vsebinska vprašanja pa se lahko obrnete na vodjo projektov: vasja.vehovar@fdv.uni-lj.si.

 

Varovanje zasebnosti

  • Pooblaščena oseba za varstvo osebnih podatkov na Univerzi v Ljubljani: dpo@uni-lj.si, tel.: 01/ 2418 534
  • Republika Slovenija, Informacijski pooblaščenec: Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana, tel.: 01 230 97 30, www.ip-rs.si
  • Podrobnejša navodila o varovanju zasebnosti za anketno raziskavo Potovalne navade, uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) in tvegana vedenja si lahko ogledate tukaj.

 

Arhiv novic za anketne raziskave

 

logos